Zenzusters Blog

Tijm

Thymus Vulgaris

Nog zo’n heerlijk kruid die eigenlijk seizoensloos is: Tijm. In de winter doet tijm het goed omdat dit kruid een fijne is tegen (droge) hoest. Je maakt hier dan ook een heerlijke hoestsiroop van!

Niet gek eigenlijk dat healing en gezondheid ook aan de magische krachten van Tijm wordt toegeschreven. Waarschijnlijk komt het door de heerlijke geur van Tijm dat dit kruid als liefdeskruid werd gezien: een paar takken Tijm in je haar en je werd onweerstaanbaar. Maar misschien had dat meer met de geur te maken in een tijd dat de hygiene niet voor iedereen was weggelegd.

Overigens werd Tijm bij onze Oosterburen juist weer gebruikt om de verleiding van de duivel op afstand te houden. Tijm is in de magie dan ook nog steeds een krachtige beschermer.

Tijm wordt, net als rozemarijn, in verband gebracht met het feeënrijk, plant tijm in je achtertuin om feetjes aan te trekken of steek het in je zak om ze te kunnen zien.

De geur van Tijm geeft moed.

De thymol in Tijm is een natuurlijke biocide en vertraagd de groei van bacterieën. In de 14e eeuw werd Tijm dan ook gebruikt om de zwarte dood te weren.

De rook van Tijm heeft ook een zuiverende werking en je kunt dit kruid dan ook als rookkruid gebruiken om een ruimte voor te bereiden op magisch werk.

Tijm is een heilig kruid voor de doden.

En wil je lekker slapen? Leg dan een stukje Tijm onder je kussen. Je zou heerlijk doorslapen en nachtmerries zouden wegblijven.

Een mooie toevoeging van Patty van Casa Natura (www.casanatura.nl – Casa Natura geeft kruidenopleidingen, organiseert kruiden(wildpluk)wandelingen in Noord Holland en kruiden en wildpluk weekenden in Galicië) is dat soldaten (of hun geliefdes) vroeger tijm in hun kleding naaiden om de moed erin te houden en hun geliefde niet te vergeten

Magische toepassingen van Tijm

Gezondheid, bescherming, healing, slaap, liefde, reiniging, moed, paranormale gaven. 

Geneeskrachtige toepassingen van Tijm

De geneeskrachtige toepassingen van tijm zijn onder andere: 
Onstekingen aan de luchtwegen en bijholtes, hoofdpijn, winderigheid, diarree, darmkrampen, blaas-, of nierontsteking, jicht, spierpijn, wonden, slechte adem, tandvleesontsteking, droge hoest, lusteloosheid

De beste oogsttijd van tijm is mei en juni

Note en disclaimer bij het geneeskrachtig gebruik van kruiden:

Raadpleeg altijd een professional voor het medicinaal toepassen van kruiden. Vooral als je medicijnen gebruikt. Het is een veel voorkomende misvatting dat kruiden, omdat ze natuurlijk zijn, onschadelijk zijn en onbeperkt ingenomen kunnen worden. Laat je vooraf informeren over de juiste dosis voor jou, de contra-indicaties en interacties met andere kruiden en medicijnen.

Shopping cart
Sign in

No account yet?

Start typing to see products you are looking for.